OM IKC

Et initiativ starter på Vesterbro…

Hvad er Islamisk Kulturcenter for en størrelse?

De unge følger med i Koranundervisning

I 1981 blev en lille forening på Vesterbrogade 107 stiftet af en gruppe mennesker, der ville skabe et fællesskab for tyrkiske muslimer i Danmark. Selvom det kun var 60 kvm. småt, så var dette nok for de daværende medlemmer at bede de fem dagligebønner, fredagsbønnen og andre bønner i helligdagene i fællesskab.

Formålet var at lære sine medlemmere både ældre og unge, kvinder og mænd, hvordan man som muslim både kan praktisere sin religion og integrere sig i det danske samfund. Og at man ikke behøver frasige sig, at være praktiserende muslim for at blive integreret i samfundet eller omvendt.

Da Islamisk Kulturcenter begyndte at vokse tilbød man også undervisning om Islam. Her begyndte alle fra børn til ældre at lære om Koranen, at citere Koranen og praktiseringen af islamiske ritualer.

Kvinder og børn får også en stemme.

Så i januar måned i 1981 flyttede IKC til Vesterbrogade 80. Nu fik fællesskabet et 300 kvm. rum at benytte til deres daglige praktisering af Islam. Et stort bederum, et kontor med siddepladser og et værelse til kvinderne. Efter 3 år i 1984 kom der kvindelige undervisere, der frivilligt tilbød undervisning i islam for kvinder i alle aldre. Her blev foreningen i ca. 4 år, indtil den lukkede af flere årsager i 1985.

Efter foreningen lukkede i 1985, fik den mange henvendelser fra dansk-tyrkere, at genstarte undervisningen i Islam og have et bederum til de forskellige bønner. De samme undervisere og bestyrelsesmedlemmer fra 1985, genoptog derfor foreningen igen i 1987. Nu flyttede man bedetæpperne og Koranerne til Vesterbrogade 112. Sølle 70 kvm. men nok at bede de sædvanlige 5 bønner, undervise og citere Koran på daglig basis. Her blev man i 3 år indtil 1990.

Større plads til endnu flere aktiviteter.

I 1990 købte foreningen sammen med sine medlemmer en bygning på Valdemarsgade 3, Vesterbro. Siden da har det været et andet hjem for mange muslimer i Danmark. Sammen med medlemmernes støtte har IKC også udvidet deres aktiviteter. I dag tilbyder IKC også lektiehjælp til folkeskole- og gymnasieelever samt arrangerer også en helt del aktiviteter for unge og ældre medlemmer.


IKC er dog ikke kun kendt for at være en moské. Et par gange om året laves der en populær madmesse foran bygningen, som stadig traditionelt fortsætter. Madmessen giver et fælleskab mellem vores ældre og unge medlemmere. Der også mange ikke-muslimer, som oplever forskellige retter og kulturer. Alt, tror vi, er med til at bidrage til fællesskabet.

Allâh kalder til fredens hjem (i det hinsidige) og leder hvem der vil til den lige vej.

Surah Yunus, Vers 25